„Velký problém. Tohle Fialova vláda udělala v době covidu?!“ Zdeněk Škromach nevěří svým očím

Spustit čtení článku
Tato funkce je povolena jen předplatitelům typu Lepší čtení a vyšší.
21.12.2021 15:35 | Zprávy

„Pozice Miloše Zemana je podle mě poměrně silná, zvláště poté, co, v uvozovkách, vstal z mrtvých, kdy už ho mnozí odepisovali. Může být otázkou několika měsíců, roku, kdy je možné, že dojde ke změnám ve vládě,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Zdeněk Škromach. „Myslím, že tu partii i z hlediska jeho zdravotního stavu, který v té době byl, odehrál velmi dobře. On je vítěz sestavování vlády, protože určitě ani Petr Fiala by si nepřál, aby byl jmenován do funkce premiéra současnou předsedkyní Poslanecké sněmovny,“ myslel si.

„Velký problém. Tohle Fialova vláda udělala v době covidu?!“ Zdeněk Škromach nevěří svým očím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Škromach

Jak bude prezident Miloš Zeman fungovat ve zbytku svého prezidentského mandátu, kdy bude muset spolupracovat se středopravicovou vládu, která asi není podle jeho gusta a má pohodlnou většinu ve Sněmovně, ze které navíc úplně vypadla levice? Politický analytik Jiří Pehe si myslí, že se prezident ocitl za postranní čárou, a na twitteru dokonce napsal: „Pan prezident je poté, co jmenoval Fialovu vládu, už jen jako starý bezvýznamný vagón, z něhož se line smrádek, když otevřete dveře“.
 
ParlamentníListy.cz se optaly zkušeného sociálně demokratického politického matadora Zdeňka Škromacha, který v minulosti zastával posty 1. místopředsedy vlády, ministra práce a sociálních věcí a zdravotnictví, byl poslancem i mistopředsedou Senátu ČR. 
 
„Každý prezident, i jeho předchůdci Havel a Klaus, museli ze své ústavní pozice spolupracovat s vládami, které si vybrali občané ve volbách. Nebylo to samozřejmě vždycky jednoduché. Zažil jsem to ve vládě jako ministr za prezidenta Václava Klause. Ten také nebyl zrovna nakloněný sociálně demokratické vládě,“ upozornil. Pozice prezidenta je dle něj důležitá v případě změn ve vládě, či dokonce změny vlády. „Vstupovali do toho všichni prezidenti, takže takové zveličování, že Zeman něco překračuje...Tady vznikaly určité ústavní zvyklosti, které vytvořili Havel a Klaus a vytváří je i Zeman a bude to otázka i jeho nástupců,“ domnívá se.
 

Pozice Miloše Zemana je poměrně silná

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vládní strany chtějí privatizovat v krajích.“ Konečná po eurovolbách opět šikuje voliče

18:55 „Vládní strany chtějí privatizovat v krajích.“ Konečná po eurovolbách opět šikuje voliče

„V rámci celé EU oslabila fanatická linka, která byla schopna obětovat všechno – naši životní úroveň…